Rammer for hverdagen
Børnehuset Platanbuen er en midlertidig bygning bestående af 14 moduler og to køkkenvogne. Huset danner ramme for børn, pædagoger og køkkenpersonalets hverdag, mens et nyt og permanent børnehus, der skal hedde Hullahop, bliver bygget ikke langt derfra.
Den færdige bygning bliver bygget i to plan og vil rumme fem vuggestuegrupper og fem børnehavegrupper. Børnehuset får en skøn legeplads, og der vil være mange muligheder for fysiske og kreative aktiviteter både der og hele huset rundt.
Leg og læringsmiljø
Hos os har legen en værdi i sig selv. Leg skal være en gennemgående del af hverdagens aktiviteter, læring og daglige liv, og derfor bliver indretningen tilrettelagt på en måde, så bevægelse og motorik kan være i højsædet.
Vi arbejder på at skabe et godt læringsmiljø for alle børn, med det optimale fundament for trivsel blandt børnene. Medarbejderne har blandt andet et øget fokus på kropslig dannelse, herunder at udvikle børnenes kropslige kompetencer og kropsbevidsthed samt styrke deres selvtillid og motivation med bevægelsesglæde som centralt omdrejningspunkt.
Vuggestuebørnene i børnefællesskabet
I vuggestuen møder vi børnene med omsorg og respekt, så det enkelte barn får mulighed for at udvikle konstruktive og nære relationer. Der gives plads til, at børnene kan give udtryk for egne følelser og behov, samtidig med at de oplever, at andre børn kan have de samme behov. Vi arbejder samtidig på, at dit barn lærer at sætte grænser for sig selv og kan sige til og fra.
Vores udgangspunkt er, at alle børn er ressourcefyldte og betydningsfulde for fællesskabet. Derfor inddrager vi også børnenes ideer i de pædagogiske aktiviteter.
Fællesskabsfølelse
Medarbejderne har ansvar for, at alle børn har en oplevelse af at være en del af et meningsfuldt fællesskab.
Vi arbejder med forskellige aktiviteter og lege i hverdagen, der skal styrke børnenes fællesskabsfølelse og sociale kompetencer. Det kan fx være ”Give og tage lege”, hvor børnene lærer at deles om legetøj, udsætte egne behov og acceptere andres behov for at deltage.
Vi laver også danse-, sang- og imitationslege, hvor børnene lærer at observere andre børns kropssprog.
Vi inddrager alle børn i pædagogiske aktiviteter på hver deres niveau og ud fra barnets nærmeste udviklingszone. Det betyder også, at vi har en opmærksomhed på at inkludere børn med særlige behov, og støtte dem i at forstå og indgå i meningsfyldte fællesskaber.
Det giver børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt i hverdagen og danne betydningsfulde erfaringer.
Følelser og sprogstimulering
Børn skal lære at tackle de mange forskellige følelser, der opstår i fællesskabet; lige fra engagement, glæde og venskab til behovsudsættelse, vrede og konkurrence.
I hverdagen er vi derfor opmærksomme på at hjælpe børnene med at sætte ord på egne følelser såvel som oplevelsen af andres følelser i forskellige situationer.
I den pædagogiske tilgang ligger også et stort fokus på sprogstimulering. Ved at arbejde ud fra et anerkendendende princip, hjælper vi børnene med at sætte ord på deres forskellige følelser, samtidig med at de oplever, at deres følelser er tilladte, og at det de oplever er virkeligt. Det er med til at hjælpe børnene med at omsætte deres følelsesmæssige erfaringer til adfærd.
I vuggestuen er medarbejderne særligt opmærksomme på børnenes kropssprog, og på altid at have en positiv tilgang og tone over for alle børn. Det sikrer rammerne for en tryg udvikling og et godt arbejdsmiljø.